CHATGPT: VRIEND OF VIJAND?

5-7-2023
Aan de hand van een aantal voorbeelden nemen we je mee in de mogelijke voor- en nadelen voor het inzetten van ChatGPT. Van marketingstrategie tot ethiek: wanneer en waarom zet je deze tool wel of niet in?

Alle hulp bij e-learing en online trainingen

In de wereld van e-learning en online trainingen biedt ChatGPT een waardevolle ondersteuning. Blijven leren is misschien een doel – iets dat je vraagt van jezelf of van medewerkers. Waar je normaliter een docent om ondersteuning vraagt, kan je door directe (lees: online en 24/7) en gepersonaliseerde begeleiding van ChatGPT, meteen onafhankelijk verder als je ergens zelf niet uitkomt. Nadeel is dat antwoorden op complexere vragen lang niet altijd kloppen door bijvoorbeeld een incorrecte interpretatie van de tool – voordeel is dat je door kan blíjven vragen, de Chat leert en begeleidt bij het vinden van relevante bronnen.

Creativiteit en innovatie stimuleren

Binnen organisaties kan ChatGPT dienen als een bron van inspiratie en innovatie. Het genereren van unieke perspectieven en creatieve suggesties kan je helpen nieuwe mogelijkheden te verkennen en out-of-the-box te denken. Zo kan je bijvoorbeeld om een tiental suggesties voor een blog vragen (;-)), die niet bij voorbaat consistent aan iedereen worden gegeven. De tool kan zo een waardevol hulpmiddel zijn om nieuwe ideeën te genereren en te inspireren – en snel ook. Disclaimer is om dicht bij je eigen identiteit te blijven. Creativiteit valt (nog) niet compleet te genereren.

 

Snel- en nauwkeurigheid

Hoewel ChatGPT bekend staat om zijn snelle antwoorden, is het belangrijk om te erkennen dat deze niet altijd volledig nauwkeurig zijn. Het begrijpen van complexe vragen – en met een aantal opdrachten in één zin is dat het al gauw - kan een uitdaging zijn, en soms kan ChatGPT onjuiste of misleidende informatie geven. Dit kan leiden tot verkeerde interpretaties en foutieve besluitvorming, met mogelijke reputatieschade tot gevolg. Het is, ondanks de mogelijke verleiding, dus essentieel om voorzichtig te zijn bij het interpreteren van de antwoorden van ChatGPT. Blijf geloofwaardig en zet het altijd in als hulpmiddel. Is het te mooi om waar te zijn? Ja, je weet, dan is dat het waarschijnlijk ook.

 

Ethische overwegingen

Het gebruik van ChatGPT brengt ethische overwegingen met zich mee die serieus moeten worden genomen. Er is in het verleden natuurlijk vaker data-gegenereerde informatie overgenomen die niet bleek te kloppen. Er is daarom bezorgdheid over mogelijke vooroordelen en discriminatie die kunnen voortvloeien uit de trainingsdata van ChatGPT. Ethiek is diepgeworteld en bovendien niet in beton gegoten. Wederom geldt: overweeg zelf wat past en wees altijd discreet met je content.

 

Overall

Goed, dat ChatGPT een enorm krachtige tool is, dat is duidelijk. En als zo’n kosteloos binnen handbereik ligt, kan het absoluut verstandig zijn die in te zetten. Natuurlijk doe je dat concreet – want naast het behouden van je identiteit, is de tool niet altijd accuraat. Hoe krachtig ook, de plank misslaan op gebied van informatievoorziening én ethiek, dat gebeurt. Op schaal van zinloos tot alleskunner, zetten wij ‘m in als ondersteuner. In welke mate leun jij op deze razendsnelle denker?